december 18, 2020

Jullie hebben je plannetjes voor 2021 allang klaar. Toch?

Jullie hebben je plannetjes voor 2021 allang klaar. Toch?

Let’s face it: 2020 was voor heel veel mensen niets meer dan een shit show. Je kunt er misschien niets aan veranderen, maar je kunt er wel veel van leren. Daarom: maak van 2021 jóúw jaar! En dat gaat helemaal goed komen, want jij hebt je plannetjes allang klaarliggen om te knallen. Toch? Of niet?

Wie ons een jaar geleden had verteld dat een pandemie ons hele sociale en zakelijke leven op zijn kop zou zetten, hadden we voor gek verklaard. En wie ons nu vertelt dat we er over een jaartje ‘gewoon’ weer bijzitten zoals vóór maart 2020, is wat ons betreft ook niet helemaal ‘bij’.

Niet zozeer omdat die behoefte er niet is (veel mensen snakken weer naar een dagje zorgeloos op kantoor), maar meer omdat dit vooral aantoont dat je niets hebt geleerd het afgelopen jaar. Want als 2020 ons íéts heeft bijgebracht, is het dat we overal op voorbereid moeten zijn. Op afstand (samen)werken is in dit opzicht één van je minste uitdagingen: dat is vooral een IT-vraagstuk waar je inmiddels wel een – min of meer – passend antwoord op paraat hebt, lijkt ons.

Verbinden toplaag en werkvloer

De grootste uitdagingen zit hem vooral in het verbinden van de toplaag met de werkvloer. Hoe houd je als eigenaar van het familiebedrijf nog feeling met de productiemedewerkers? Het management is misschien wel uitstekend in staat om thuis te werken, maar voor de mensen op de werkvloer is dat totaal anders.

Familiebedrijven hebben al snel de neiging om de gelederen te sluiten, zo toonde ons onderzoek eerder dit jaar al aan. Maar juist nu is het creëren (of behouden) van een open cultuur ontzettend belangrijk, zo schreven we eerder in ons whitepaper De gesloten bedrijfscultuur openbreken. Werk aan de winkel voor familiebedrijven’. Dat is dé geleerde les uit 2020 en dé uitdaging voor het (familie)bedrijfsleven.

Supply chain of IT?

Bedrijven die pre-corona al bezig waren met digitalisering, plukken daar momenteel flink de vruchten van. Zij die hier nog niet zoveel prioriteiten aan hechtten, zijn alleen maar verder achterop geraakt. Wil je als bedrijf aangehaakt blijven, dan zul je echt met digitalisering aan de slag moeten. In 2020 bleek je IT-infrastructuur net zo’n grote levensader als je supply chain.

De vraag is nu, wat ga je hiermee doen in 2021? Je supply chain nóg verder optimaliseren, of kies je voor verdere digitalisering? Ga je voor het voortzetten van de race to the bottom (het enige waarop je concurreert is immers nog prijs), of kies je voor het toekomstbestendig maken van je organisatie?

Bén je die hoeksteen van het bedrijfsleven?

‘Familiebedrijven goed voor kwart bedrijfsomzet’, kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind oktober 2020. Andermaal blijkt, ook uit de cijfers, dat familiebedrijven een cruciale rol vervullen binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Zeker binnen het midden- en kleinbedrijf: maar liefst 69 procent van de bedrijven met 2 tot 50 medewerkers is een familiebedrijf, zo geeft het CBS aan. Daarnaast zorgen de Nederlandse familiebedrijven voor maar liefst 29 procent van de banen. Maar bén je wel die hoeksteen van het Nederlandse bedrijfsleven, wanneer je de geleerde lessen uit 2020 in de wind slaat en ‘gewoon’ op de oude voet verder gaat?

Veel derde generaties aan het roer

Alsof dat allemaal nog niet genoeg vragen zijn die je jezelf zou moeten stellen, is het ook nog eens zo dat binnen veel familiebedrijven op dit moment de derde generatie aan het roer staat. Inderdaad, de generatie waarbij vaak de opgebouwde voorsprong wordt ingehaald en veel bedrijven uiteindelijk verdwijnen, of in handen komen van externe eigenaren. De derde generatie is echt een kantelpunt, blijkt ook uit het recente onderzoek van onderzoek van Rabobank. Terwijl ook de vierde generatie voldoende in zijn mars heeft!

Wat ooit werd bedacht, past vaak niet meer bij de huidige tijdsgeest. Je hebt dus álle reden om met verandering aan de slag te gaan. En zo – in het kader van never waste a good crisis – de kansen die in het verschiet liggen optimaal te benutten.

Aan de slag dus!

Ga dus concreet aan de slag met je plannen van 2021. Hulp nodig? Lees dan eens onze whitepaper, of neem meteen contact met ons op!

  • By admin
  • By 18 december 2020
  • Geen categorie